Camtasia - nagrywanie

Podświetlenie kursora

Jeśli nagrywamy kurs to dobrze jest jeśli kursor jest podświetlony. Wtedy oglądający kurs lepiej widzą co robimy na ekranie. Aby to uzyskać wchodzimy w Efekts, i wybieramy Cursor. Można wtedy wybrać różne opcje:
– kursor ukryty
– kursor bez podświetlenia
– kursor z podświetleniem
– kursor z podświetleniem i zaznaczeniem klikania czerwonym kółeczkiem

Dobrze jest wpisać na filmiku, np. adres naszej strony www. Jeśli chcemy umieścić nasz filmik na YouTube to będzie na nim adres naszej strony. Jeśli ktoś sobie nasz filmik umieści na swojej stronie www to mamy od razu reklamę.
Nie wiem czy można ustawić żeby taki napis był klikalny.
Robimy to przy pomocy funkcji Callout.

Jeśli chcemy stworzyć kurs lub przesłać jakieś instrukcje na YouTube to zdecydowanie lepiej jest tworzyć bardzo krótkie filmiki. Ucząc się na własnych błędach doszłam do takich wniosków. Tak właśnie robi Mirek Szmajda w swoich kursach. Filmiki są bardzo krótkie i jeśli ktoś chce obejrzeć jakąś konkretną instrukcję klika na filmik i nie musi oglądać większej całości albo szukać gdzie dana instrukcja jest.
Pierwsze moje prace to były filmiki 15 minutowe. Sama nie pamiętałam co na nich jest. Filmik się strasznie długo produkuje a potem bardzo długo zciąga z sieci.
Tworząc krótkie filmiki – 1-2 minuty – zawierające krótkie instrukcje szybciej produkujemy, oglądający szybko ściąga z sieci. Poza tym jeśli ktoś zapomni jak działa dana funkcja, może sobie otworzyć krótki filmik i od razu zobaczyć. Nie musie przeglądać 15 minut i szukać gdzie to było.

W czasie nagrania można przerwać – np. żeby coś sprawdzić albo gdy coś nie chce się włączyć na komputerze – klikamy F9.

Gdy chcemy zakończyć nagrywanie klikamy F10.

Edycja
dobrze jest maksymalnie powiększyć ścieżkę dźwiękową, dokładnie przesłuchać i wyciąć wszystkie eeee… i yyyy…. Głos wtedy brzmi bardziej profesjonalnie. Można też wyciąć zbędne uwagi.
Jest to żmudne ale łatwe.

Mirek Szmajda radzi aby mówić z uśmiechem.

template monster


Profesjonalny Hosting


Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.